Kako unovčiti uporabno diplomo?

Napisali ste dobro in uporabno diplomo, kar vam je potrdil tudi mentor. Kaj pa zdaj? Tudi če v njej vidite potencial za neko podjetje, podjetje po vsej verjetnosti to ne bo opazilo samo. Prosite mentorja, da vas usmerja tudi pri možnosti unovčenja diplome.

Katere diplome so za podjetja bolj zanimive?

V kolikor je diploma povezana z izumom ali patentom iz področja poslovanja nekega podjetja, bo večja verjetnost, da bodo v podjetju prisluhnili ideji. Prav tako bo zanimiv poslovni načrt, ali tema, ki bi na kakršenkoli način povečala vrednost podjetja. Zato se že pred izbiro teme diplome obrnite na podjetje in se poskušajte dogovoriti za ustrezno področje, ki bi ga za njih pripravili v okviru diplome. Priskočili vam bodo na pomoč z namigi in idejami ter vas usmerjali z izkušnjami in poznavanjem trga. Obrnete se lahko na podjetje, pri katerem ste že opravljali prakso, študentsko delo ali kako drugače sodelovali.

Trženje diplome

Diploma je za podjetje ali negospodarsko organizacijo zanimiva takrat, ko v njej vidijo možnost povečanja vrednosti podjetja. Primerna ideja v okviru področja poslovanja podjetja vam lahko prinese sodelovanje s podjetjem, morda celo vstopnico za zaposlitev. Idejo in predlog sodelovanja predstavite podjetju, seveda z zanosom. Razložite svojo vizijo in izpostavite prednosti, ki jih prinaša. Vsekakor pa morate v to idejo tudi sami verjeti. Lahko se zgodi, da boste dobili idejo za poslovanje lastnega podjetja.

Diplomsko nalogo lahko prijavite na različne razpise in natečaje. Nekaj predlogov v razmislek:

  • Prešernove nagrade, (Univerza v Ljubljani) za najboljša dela.
  • Mladinski Svet Slovenije (MSS) razpisuje MSS nagrado za najboljšo diplomsko oziroma magistrsko nalogo s področja mladih.
  • Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) razpisuje nagradni natečaj za zaključna dela študentov na družboslovnih področjih.
  • Pomurska izobraževalna fundacija PIF v sodelovanju s Pomursko akademsko znanstveno unijo PAZU razpisuje Pomursko raziskovalno nagrado.
  • Banka Slovenijerazpisuje nagrade za diplomska in magistrska dela.
  • Društvo za združene narode za Slovenijo razpisuje nagrade za najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s področja delovanja Organizacije združenih narodov.
  • Krka razpisuje Krkine nagrade za mlade,s katerimi spodbujajo k ustvarjalnemu in raziskovalnemu delu.
  • Mednarodni razpis za Trimove raziskovalne nagrade  je namenjen znanstvenim delom, ki so vezana na področje dela podjetja Trimo.
  • Tehnološka mreža tehnologije vodenja procesovrazpisuje nagrade za najboljša dela.

Predvsem pa se udeležujete različnih dogodkov in spoznavajte ljudi. Tako boste imeli več možnosti za sodelovanje s podjetji in tudi več zaposlitvenih možnosti.

medvedek za diplomo obesek za kljuce