Diplomantska kapa


Diplomantska kapa
, ki se drugače imenuje tudi akademska kapa, skupaj z oblačilom predstavlja uniformo pri diplomiranju skoraj povsod po svetu. Izhaja iz “birette”, Wiki: Biretta, ki so jo uporabljali za prepoznavanje študentov in umetnikov že v 14. In 15. Stoletju. Že v 12. Stoletju so jo nosili učitelji in je postala simbol za učitelje. Pomen sta imeli tako oblika kot barva. Rdeča, kot simbol krvi in življenja, je predstavljala moč, moč življenja nad smrtjo. Zato ni naklučje, da jo najdemo med umetniškimi slikami, med katerimi sta najbolj znani sliki Piero della Francesca in Federico da Montefeltro in pisnimi deli, npr. “Life” Niccolò Fortebraccio.

Diplomantska kapa

diplomantska_kapaPrvotno je bila namenjena vsem diplomantom na najvišji stopnji študija, kasneje se je pričela uporabljati tudi za nižje stopnje študija. Ob zaključku doktorskega študija se, predvsem v Veliki Britaniji, nosijo kape “Tudor”, v ZDA pa kape Tudor (Wiki: Tudor bonnet) , ki sicer izhajajo iz Škotske.

Nošenje diplomantskih kap na svečanih podelitvah diplom se je pričelo v Ameriki. Diplomanti dodiploskih študijskih programov nosijo cof na desni strani, diplomanti podiplomskih študijskih programov pa na levi strani. Ponekod je navada, da je cof do prejetja diplome na eni strani, po prejetju diplome pa se prestavi na drugo stran. Barva cofa je lahko v izbrani barvi šole ali mešanica barv, lahko gre za različne barve glede na področje diplomiranja. Nekatere barve lahko pomenijo izjemne dosežke, kot je to cof v zlati barvi. Nekatere šole v Ameriki imajo za diplomante najvišje stopnje cof v črni barvi.

Na ACE American Council on Education so sprejeli pravilo, da mora biti cof v črni barvi ali v barvi glede na posamezno področje, izjema je zlata barva, ki velja za doktorante. Na diplomantski kapi je lahko samo en cof.

Za Veliko Britanijo je značilno, da je cof krajši in je na kapo pritrjen z gumbom. Na Cambridgu je cof pri dodiplomski diplomi tako kratek, da ne gleda čez rob kape, medtem ko se pri podiplomski diplomi podaljša na normalno dolžino.

Nekatere šole imajo predpisane uniforme na podelitvi diplom, nekatere pa ne in uniforme nudijo samo kot darilo za spomin.

Pravilni način nošenja diplomantske kape je, da je daljši del zadaj in je kapa nameščena v vodoravnem položaju, tako se tudi najbolj prilega na glavo.

Značilne so personalizirane kape za doktorante in sicer so na robovih kape našiti simboli za področje, iz katerega se opravlja doktorat. Takšne kape se uporabljajo predvsem za področje naravoslovnih znanosti.

V Sloveniji na podelitvah ni prisotnih veliko diplomantskih uniform in kap. Pogosteje se uporabljajo kot darilo s simbolično vrednostjo in trajnim spominom.

Zaključni dogodek ob maturi ali diplomi naj bo svečan. Maturantska oz. diplomantska kapa je ob takšni priložnosti nepogrešljiva in zagotovo predstavlja trajen spomin.

Vir: WikipediaSte vedeli?


Več ...